Naar de inhoud gaan

Veiligheid, kwaliteit & plezier op het water.

Hoe kunnen we helpen?

NWD vs CWO: Wat is het beste voor jou?

Bij het kiezen van een zeilschool in Nederland zijn het NWD en de CWO twee belangrijke opleidingssystemen. Wat zijn de verschillen en welke past het beste bij jou?

Laatste update

Bij het kiezen van een zeilschool in Nederland zijn het Nationaal Watersportdiploma (NWD) en de Commissie Watersport Opleidingen (CWO) twee belangrijke opleidingssystemen. Hoewel beide waardevolle zeilcursussen zijn, richt de CWO zich vooral op het klassieke leren zeilen, terwijl het NWD een bredere benadering hanteert. Hoe zit dat precies?

Wat zijn NWD en CWO?

NWD: Nationaal Watersportdiploma

Het Nationaal Watersportdiploma (NWD) is een nieuw merk dat een bredere, moderne aanpak biedt voor watersportonderwijs, inclusief zeilen en surfen. De nadruk ligt op veiligheid, kwaliteit van materiaal en accommodaties, en naleving van wet- en regelgeving. Het NWD streeft naar maatwerk en realistische leerdoelen, waarbij de specifieke behoeften van zeilers en watersporters centraal staan.

CWO: Commissie Watersport Opleidingen

De Commissie Watersport Opleidingen (CWO) is een traditioneel keurmerk dat gestandaardiseerde diploma’s aanbiedt voor verschillende watersporten. Hun aanpak is klassiek, met minder ruimte voor maatwerk. CWO richt zich primair op het overbrengen van zeil- en watersportvaardigheden zonder onderscheid te maken tussen verschillende bootsoorten of specifieke omstandigheden.

Veiligheid en Kwaliteit

NWD

NWD-zeilscholen leggen een sterke nadruk op veiligheid en kwaliteit. Er zijn strikte normen voor het aantal boten per instructeur en de aanwezigheid van rescueboten. Dit waarborgt dat elke cursist voldoende aandacht krijgt en er altijd directe ondersteuning beschikbaar is in noodsituaties. Daarnaast worden locaties regelmatig gecontroleerd op naleving van wet- en regelgeving, inclusief verzekeringseisen zoals insolventieverzekeringen. Zo weet je zeker dat je, naast het zeilen, ook in goede handen bent op jouw zeilschool.

CWO

De CWO richt zich vooral op de kwaliteit van de instructeurs en het onderwijs. Hoewel er een systeem van kwaliteitscontrole bestaat, is de focus minder breed dan bij NWD. De nadruk ligt op de aanwezigheid van voldoende gekwalificeerde en ervaren instructeurs, zonder uitgebreide controles op accommodatiekwaliteit en naleving van bredere regelgeving.

Opleidingsstructuur

NWD

Het NWD biedt een modulaire diplomalijn die flexibiliteit en maatwerk mogelijk maakt. Diploma’s worden specifiek per bootsoort uitgegeven, waardoor cursisten de unieke eigenschappen van verschillende boten leren kennen. NWD-cursussen bestaan uit standaardmodules, ontworpen om altijd en overal aangeboden te kunnen worden, en optionele modules, die de cursist de mogelijkheid geven om zich te specialiseren in een bepaald onderwerp of vaargebied. Bijvoorbeeld de module spinnaker-varen voor boten die over dit materiaal beschikken, de module sluisvaren voor cursisten die in een gebied varen waar sluizen een rol spelen of de module zeezeilen voor cursisten die zich willen voorbereiden op het varen op zee. Dit maakt het NWD geschikt voor cursisten die op zoek zijn naar een persoonlijke en flexibele leerervaring.

Het NWD biedt drie leeftijdscategorieën: jeugd, jongeren en (jong)volwassenen. Op die manier wordt recht gedaan aan de verschillende behoeften en leerstijlen van cursisten in verschillende levensfasen. Meer informatie over deze aanpak is te vinden in het artikel NWD-diplomalijn: hoe werken de leeftijdsgroepen?.

CWO

CWO-diploma’s zijn gestandaardiseerd en richten zich op een brede set vaardigheden zonder onderscheid te maken tussen verschillende bootsoorten of eigenschappen van het vaargebied. Dit kan betekenen dat cursisten vaardigheden moeten leren die niet direct relevant zijn voor hun specifieke vaaromstandigheden, wat minder efficiënt kan zijn. Ook biedt het diploma geen inzicht in de specifieke vaardigheden die behoren bij de bootsoort waarin de cursist gevaren heeft. Start je bijvoorbeeld in de Optimist en ga je daarna door in de Laser Bug, dan zal je hetzelfde diploma ontvangen, terwijl de vaardigheden die je hebt geleerd in de Optimist niet direct overdraagbaar zijn naar de Laser Bug.

CWO-opleidingen zijn verdeeld in twee leeftijdscategorieën: jeugd en volwassenen.

Algemene (leer)ervaring

NWD

Het NWD legt de nadruk op plezier en motivatie in het leerproces. Door realistische doelen te stellen en een stimulerende leeromgeving te creëren, streeft het NWD ernaar om een blijvende passie voor watersporten te ontwikkelen. Deze benadering zorgt ervoor dat cursisten niet alleen leren, maar ook genieten van hun tijd op het water.

CWO

De CWO biedt een gestructureerde en traditionele leerervaring die geschikt is voor cursisten die op zoek zijn naar een meer gestandaardiseerd lesplan. Echter, de klassieke aanpak biedt minder ruimte voor maatwerk en specifieke leerbehoeften, wat mogelijk minder goed aansluit bij de individuele wensen van de cursist.

Erkenning en waarde van het diploma

Zowel het NWD-diploma als het CWO-diploma worden erkend door het Watersportverbond, dat een licentie heeft van World Sailing. Daarnaast voldoen de opleidingen tot NWD- of CWO-instructeur aan de eisen zoals gesteld door de NOC*NSF in de kwalificatiestructuur sport (KSS), waarmee het een ministerieel erkende opleiding tot watersportdocent is.

Hoewel NWD- en CWO-diploma’s geen officiële erkenning hebben in het buitenland voor consumentendiploma’s, worden ze vaak door internationale organisaties geaccepteerd als bewijs van kennis en ervaring.

Conclusie: welke past bij jou?

De keuze tussen een NWD- of CWO-zeilschool hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en doelen. Als je op zoek bent naar een uitgebreide leerervaring die veiligheid, kwaliteit en plezier benadrukt, dan is een NWD-zeilschool wellicht de beste keuze voor jou. Aan de andere kant, als je vooral geïnteresseerd bent in een gestandaardiseerde aanpak met een focus op traditionele methoden, dan kan een CWO-zeilschool beter bij jouw behoeften passen.

Beide keurmerken bieden kwalitatief watersportonderwijs, maar de benadering en focus verschillen. Maak een weloverwogen keuze en geniet van je tijd op het water!

Klaar voor een nieuwe uitdaging?

Boek een NWD cursus!

Wil je op zeilkamp, leren windsurfen of gaan jachtvaren? Boek een cursus bij een NWD aangesloten vaarschool!