Naar de inhoud gaan

Veiligheid, kwaliteit & plezier op het water.

Met de introductie van het Nationaal Watersportdiploma brengen we een verfrissende en moderne benadering naar leren op het water. Onze filosofie is simpel: we vieren jouw successen en zorgen voor een cursus die aansluit bij jouw belevingswereld en capaciteiten. Om dit te bereiken, hebben we drie leeftijdscategorieën - jeugd, jongeren en (jong)volwassenen - gecreëerd, zodat we de leerdoelen precies kunnen afstemmen op iedere groep.

We gaan een stap verder door het traditionele drie-niveau systeem te vervangen door een nieuw systeem met vier niveaus. Dit maakt elk leertraject duidelijker en toegankelijker. Bovendien erkennen we met diploma’s, uitgegeven per vaardiscipline en specifiek per boottype, zowel de universele vaardigheden als de unieke vaareigenschappen van elk type boot.

Tot slot streven we ernaar elke cursist haalbare leerdoelen te bieden, gestructureerd in modules. We onderscheiden essentiële modules, die de kern van je vaaropleiding vormen, van optionele modules. Deze optionele modules bieden de kans om je vaardigheden verder te ontwikkelen met uitdagingen die specifiek zijn voor bepaalde vaaromstandigheden of locaties. Zo worden leerdoelen zoals het navigeren door sluizen alleen opgenomen als deze relevant zijn voor jouw vaarlocatie. Bovendien zorgt deze structuur ervoor dat je jouw diploma kunt behalen, zelfs als je niet de kans hebt gehad om bepaalde modules, zoals 'varen op golven' bij gebrek aan wind, te voltooien. Dit modulaire systeem garandeert dat de opleiding zich aanpast aan de realiteit van elke cursist en locatie, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit of integriteit van het diploma.

Opbouw diplomasysteem

Leeftijdscategorieën

Bij het NWD onderscheiden we drie leeftijdscategorieën: jeugd, jongeren en (jong)volwassenen. Deze indeling is gebaseerd op de ontwikkelingsfase van de cursist en de vaardigheden die op die leeftijd kunnen worden verwacht. Zo kunnen we de leerdoelen precies afstemmen op de belevingswereld en capaciteiten van iedere watersporter.

De leeftijden zijn hierbij een richtlijn, geen strikte regel. De vaarschool bepaalt in overleg met de cursist en/of ouders welke leeftijdscategorie het beste aansluit bij de cursist.

Klik op een leeftijdscategorie voor meer informatie.