Naar de inhoud gaan

Veiligheid, kwaliteit & plezier op het water.

Terug naar alle artikelen

Een nieuw tijdperk voor jou als instructeur: het Nationaal Watersportdiploma (NWD) is een feit!

·achterban

Groot nieuws! Dit seizoen wordt een mijlpaal voor onze zeilschool met de introductie van het Nationaal Watersportdiploma (NWD) - dé nieuwe standaard in veiligheid, kwaliteit en plezier op het water. Deze stap betekent de overgang naar een moderne diplomalijn en tegelijkertijd een respectvol afscheid van de CWO. Hoe dat precies zit en wat het voor jou betekent, vertellen we je graag in deze nieuwsbrief.

Onze samenwerking met de leidende vaarscholen van Nederland heeft duidelijk gemaakt dat het CWO-systeem onvoldoende inspeelt op de diversiteit aan typen vaarlocaties; verenigingen, scouting en vaarscholen. Daarbij voelden we dat er te weinig gehoor werd gegeven aan onze feedback, vooral als het ging om meebewegen met marktontwikkelingen.

Het NWD, opgezet als een vereniging, breekt met de oude stichtingsstructuur van de CWO. Dit geeft elke aangesloten locatie directe inspraak in de ontwikkeling van de diplomalijn en het opleiden van instructeurs. Met de overstap naar het NWD blijven we uiteraard een zelfstandige locatie, met onze eigen identiteit.

Samen met een grote groep opleiders van onze vaarscholen hebben we de afgelopen maanden een nieuwe diplomalijn voor de consument ontwikkeld, een heel gaaf project. Deze nieuwe lijn wordt volledig ondersteund door het Watersportverbond. Als dé autoriteit op het gebied van watersportopleidingen in Nederland, biedt het verbond nu ook aan het NWD dezelfde licentie en erkenning als eerder aan de CWO.

Met het NWD stellen we strengere kwaliteitseisen aan vaarlocaties die NWD-diploma’s uitgeven. Zo weet de consument - en jij ook - dat je bij ons in goede handen bent.

Wat verandert er voor jou?

Allereerst natuurlijk het nieuwe diploma dat jij straks aan cursisten overhandigt: het Nationaal Watersportdiploma. Onze benadering is gericht op het vieren van successen en het bieden van een cursus die nauw aansluit bij de belevingswereld en fysieke capaciteiten van elke cursist. Daarom onderscheiden we nu drie leeftijdscategorieën - jeugd, jongeren en (jong)volwassenen - waarmee we de leerdoelen op maat kunnen instellen voor elke groep.

We introduceren een systeem met vier niveaus, in plaats van de traditionele drie, om elk leertraject helderder en toegankelijker te maken. Dit helpt onder andere om de overgang tussen niveaus soepeler te laten verlopen, zoals het verkleinen van het gat tussen het oude CWO II en III. Met het uitgeven van diploma’s per boottype erkennen we zowel universele vaardigheden als de unieke vaareigenschappen van elk type boot.

Wat gebeurt er met mijn huidige kwalificaties? Door de licentie van het Watersportverbond blijven je huidige diploma’s volledig geldig en erkend. Zit je op dit moment in een opleiding of stond je op het punt te starten? Geen probleem, deze zullen gewoon doorgaan, verzorgd door onze locaties zoals je gewend bent. Met je instructeurskwalificaties kun je dus actief zijn voor zowel het CWO- als het NWD-systeem.

Als laatste gaan we over naar een nieuw, verbeterd online systeem voor het uitgeven van diploma’s, ontwikkeld om naadloos aan te sluiten op onze manier van werken. Zowel jouw diploma’s als die van je cursisten worden overgezet naar dit nieuwe systeem. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

Benieuwd naar de structuur van de nieuwe diplomalijn? Check de diplomalijn pagina.

Eén sterk merk

De toekomst die wij voor ogen hebben is een gebonden landschap met één diplomalijn, een wens waar wij actief naar toe werken, samen met het Watersportverbond. Het is essentieel dat we daarbij de verschillen tussen verenigingen, vaarscholen en scouting erkennen. Elk leidt een ander type cursist op, die baat heeft bij een opleidingsstructuur en kwaliteitseisen die aansluiten bij hun specifieke behoeften.

Daarbij is een sterk merk van belang, met een moderne uitstraling, dat zichtbaar is voor de consument. Op die manier kunnen we de consument beter voorlichten en hen enthousiasmeren voor de watersport. Andersom moet de consument erop kunnen vertrouwen dat aangesloten locaties bij dit merk van de hoogste kwaliteit zijn.

Meer over onze visie op het watersportlandschap van de toekomst schrijven we in dit achtergrondartikel.

Veelgestelde vragen